Creative and Innovative Carnival (CIC 2020)

Pandemik COVID-19 telah meningkatkan halangan dan cabaran dalam pendidikan. Di tengah-tengah berdepan dengan cabaran yang melanda, Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI), Universiti Malaysia Kelantan baru-baru ini melancarkan pertandingan inovasi dalam talian, Karnival Kreatif dan Inovatif (CIC 2020), untuk menggantikan pertandingan secara bersemuka yang telah diadakan berturut-turut untuk dua tahun sebelumnya.

Mohammad Affiq bin Kamarul Azlan, pengarah program CIC, mengatakan bahawa pertandingan CIC tahunan sangat penting kerana bertujuan untuk menanam budaya inovasi yang mengoptimumkan sumber teknologi dalam perkembangan sumber pengajaran dan pembelajaran (T&L); mempromosikan idea teknologi terkini untuk persekitaran T&L; kongsi ciptaan baru dengan teknologi terkini untuk memupuk IR4.0. Di samping itu, karya penyelidikan yang dilakukan oleh ahli akademik PBI juga dipersembahkan dalam pertandingan dan pingat telah dimenangi oleh para peserta.

Pertandingan dinilai mengikut tiga kategori iaitu Pengajaran dan Pembelajaran Amalan Kreatif; Geran penyelidikan dan Pascasiswazah; dan Idea Kreatif dan Inovatif. Karnival yang diadakan pada 17 November 2020 itu dirasmikan oleh Pengarah Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Generik, Dr Burhan bin Che Daud. Ia diterima dengan baik oleh para peserta dari guru bahasa, pensyarah dan pelajar pascasiswazah. Peserta termasuk pengamal pembelajaran dalam talian dan peminat yang telah menghasilkan idea baru dan inovatif. 9 emas, 6 perak dan 4 gangsa telah dimenangi oleh para peserta.

Dr Burhan berharap agar peserta karnival dalam talian dapat belajar bagaimana menyesuaikan diri dan menghadapi cabaran baru dalam menghadapi standard prestasi yang baharu dan seterusnya menanamkan budaya meneroka teknologi baru untuk meningkatkan penyertaan pelajar dalam pengajaran dan pembelajaran.